A motorozás mindig is a szenvedélyem volt, már gyerekkoromtól kezdve, és azt is bőven volt időm így megtapasztalni, hogy ez nem éppen egy olcsó hobbi. Persze a kezdetek kezdetén apám fizetett mindent, hiszen ő is motoros, és örült, hogy a kicsi fia a nyomdokaiba lép, de már akkoriban éreztem, hogy ez kifejezetten sok pénzembe fog kerülni hosszú távon. De hát nincs mit tenni, ha az embernek van egy szenvedélye, abba hajlandó minden pénzt beleölni.

Tavaly nyáron úgy döntöttem, hogy visszaadok valamit apámnak abból a sok pénzből, amit rám áldozott, még ha csak olyan apróságokkal is, mint a heti nagybevásárlás átvétele, vagy a számlák kifizetése. Mióta nem élek otthon, ez kicsit nehezebbé vált, de azért meg tudom oldani. Legutóbb például a PB gázpalack cseréjét oldottam meg helyette.

Igen, apám még mindig pb gázpalackkal főz otthon

Évek óta ezt használja, és amíg anyám élt, addig se volt hajlandó megszabadulni tőle, pedig anya folyton a fülét rágta emiatt. Mióta egyedül van, a főzés a legfontosabb hobbija, főleg azért, mert már nem szívesen ül motorra, még akkor sem, ha én is vele megyek. Ahol pedig sokat főznek, ott gyorsan fogy a gáz, úgyhogy mindig szükség van utánpótlásra.

Amikor utoljára nála ebédeltem, csak úgy véletlenül ejtette el beszélgetés közben, hogy egyébként kezd kifogyni a pb gáz a palackból, és rendelni kéne. Kapva kaptam az alkalmon, hogy na, akkor adja a telefonszámot, amit ilyenkor hívni szokott, mert ezt a kört én állom. Persze, mint mindig, most is vitatkozott velem.

Végül azért mégiscsak én rendeltem gázpalackot

Sokáig kellett győzködni, hogy végül engedje. Volt itt minden, a “nem a te dolgod”-tól kezdve, a “te vagy a vendég, nehogy már te fizess”-ig, de végül a “ne verd költségekbe magad miattam” mondat volt az, ami kiverte nálam a biztosítékot. Mégis milyen költségeket jelenthet egy gázpalack? A lelki szemeim előtt máris több tízezres nagyságrendű számok kezdtek el lebegni, de ez csak még jobban meggyőzött arról, hogy ezúttal nekem kell majd fizetnem.

Mekkora is valójában a gázpalack ára?

Nagy nehezen meggyőztem apámat arról, hogy átengedje nekem a fizetés lehetőségét. De mielőtt még a gázcseretelep pontos címét kértem volna el tőle, előbb megkértem, hogy a honlapcímet mondja meg, hogy tájékozódni tudjak az árakról. Ő egyből mondta, hogy a gazpalackfutar.com oldalán nézelődjek a gázpalack ár kapcsán, valahol ott kell lennie az információnak. Be is pötyögtem szépen a telefonomba, és láss csodát, pillanatok alatt megtaláltam, amit kerestem. De ami még fontosabb: egészen meglepődtem azon, hogy milyen olcsó valójában a gázpalack. Persze valószínűleg az imént kifejtett, saját magamnak lefestett kép hatására tűnt hihetetlenül alacsonynak az ár, de azért az is biztos, hogy 6.000 forint egy 11 és fél kilós palackért még nem olyan sok.

Akkor indulás! Vagy mégsem?

Eltettem a telefonomat, és már álltam föl, hogy vegyem a kabátomat, de apám csak ült, és nagy, kerek szemekkel nézett rám. És rákérdeztem, hogy “Na mi van, nem megyünk?”. Ő meg visszakérdezett, hogy “Hova?”.

Egy darabig furcsán néztük egymásra, majd kinevetett: a szemembe nézett, és felnevetett azon, hogy azt hittem, nekünk kell majd menni a gázpalackért. Miután visszaültetett a konyhaasztal mellé, elmagyarázta nekem, hogy ő ugyan akkor se menne ma már gázpalackért cseretelepre, ha tudna, mert ma már olyan szolgáltatók is vannak, akik maguk hozzák ki a gázpalackot. Ő is egy ilyet talált a gazpalackfutar.com oldalon, és tökéletesen elégedett a szolgáltatásukkal már évek óta. Csak veszi a telefont, és megbeszéli a már ismerős hanggal a telefon túlsó végén, hogy mikorra jöjjenek a palackkal.

“Ez igen” gondoltam magamban, de valami furcsa érzés volt bennem. Mintha hallottam volna valamit néhány évvel ezelőtt ezzel kapcsolatban. Mintha valamit mondtak volna ennek a tevékenységnek a betiltásáról a híradóban. Amikor ezt felvetettem apámnak, megint kinevetett – aznap már másodszor. Elmondta, hogy akkor csak a gázpalackkal való házalást tiltották be. Régen, amikor még gyerek voltam, és vidéken laktunk, emlékszem, gyakran megjelent a lovaskocsi, amiről osztogatták a gázpalackokat. Ma már ilyet nem nagyon láthatok, mivel ezt a fekete töltés miatt betiltották, viszont a házhoz szállítás tökéletesen legális. Jól is néznénk ki, ha Magdi néninek a szomszédból saját magának kéne keresnie egy telepet, ott sorba állni, majd hazacipelni a palackot!

Akkor tehát a rendelést is letudtuk

Gázpalack ár, és gázpalack házhozszállítás témában rengeteget tanultam abban az 1-2 órában, amit apámmal töltöttem, de végül inkább rá bíztam az ügyintézést, viszont a gázpalack árát ott hagytam a kisszekrényen – ehhez ragaszkodtam. Édesapám, akinek a motorozás szerelmét köszönhetem, nehogy már a gázpalackot ne tudja a fia neki fizetni legalább egyszer az életben! Ha már szegény főzni szeret a legjobban, akkor legalább ebben ne akadályozza meg semmi!

Hallgattam, ahogy a telefonban beszél a gázpalackossal, és határozottan hallani lehetett belőle, hogy tényleg nagyon udvariasak és kedvesek vele a vonal túlsó oldalán. Az ilyesmire én odafigyelek, hiszen én is elég sokat beszélek a vevőimmel, és pontosan tudom, hogy a kommunikációnak milyen nagy szerepe van a sikeres üzleti életben. Édesapám pedig, aki kimondottan figyel az ilyesmire, akár egy életre el tud köteleződni egy olyan cég mellett, amelyik barátságosan közeledik hozzá.

Most már a gázpalack vásárláshoz is értek

Bevallom, amikor fölmerült a terv, hogy gázpalackot veszek neki, nagyobb kalandra számítottam. Azt hittem, el tudom vinni egy körre a motoromon apámat, amíg a kocsimhoz érünk, ott átszállunk és együtt kimegyünk a telepre. Erre végül nem volt szükség, de majd igyekszek valami más megoldást találni erre a jövőben. Ki akarom mozdítani az öreget otthonról, nem tesz jót neki, hogy alig van a tiszta, friss levegőn.

Az viszont biztos, hogy ha a jövőben valahonnan gázpalackot kell szerezni, már nekem is lesz egy webcím és egy telefonszám a tarsolyomban. Ki tudja, ha egyszer a nejemmel tartunk egy kis kerti grillpartit, valószínűleg hasznát fogjuk lelni egy olyan cégnek, aki kihozza hozzánk a gázpalackot. Majd fölvetem otthon az ötletet, úgyis elég meleg szokott lenni még ősszel, de legalább nem az a fullasztó kánikula, ami eddig volt. De vajon mekkora gázpalack kell egy kerti sütögetéshez? Na, ezek azok a kérdések, amikkel apámhoz fogok fordulni, de az is lehet, hogy felhívom a telefonszámot, amit adott, hogy szakértőktől kapjam meg a pontos választ. Ki tudja, lehet, hogy a motorműhelyben is hasznát tudnám majd venni valamilyen gázpalacknak, ha nem is pb-nek, de valami másnak. Ahogy láttam, a gazpalackfutar.com oldalon elég nagy a választék.