Örök kérdés egy igazi motoros számára: bármivel párhuzamba állítva mire költesz mindig szívesebben? Természetesen mindig a motor a válasz, ha csak nem élet-halál kérdésről van szó. Na, most pont itt tartok lényegében. Vagyis igazából nem létkérdés, de nem illene már tovább halogatnom. Van egy lyukas fogam, illetve inkább úgy mondanám, hogy egy lyukas fogamról tudok. Ezen kívül legalább 15 éve nem látta fogorvos a számat, arra viszont nincs esély, hogy a körzeti orvosnál kivárjam a sorom, tehát mindenképpen egy magánrendelőt kéne felkeresnem. Azonban már egy ideje tervezem a motor kipofozását is, kéne már raja cserélni ezt-azt és attól tartok, hogy a két dolog közel azonos árkategóriába esik, mindkettőt viszont nem engedhetem meg magamnak egyszerre.

Szóval úgy döntöttem, hogy az ezen való sírdogálás helyett inkább nekiállok keresni a neten, mert feltételezem egy tömés nincs annyi, mint egy fogpótlás ára. Ezeket a dolgokat általában nem szeretik megosztani ilyen nyitott felületeken, de szerencsére most mégis elég sok találatot dobott ki rá a kereső. Elég nagy a szórás rendelő és rendelő között, ezért azt hiszem érdemes néhányat alaposabban összehasonlítani. Némelyiknél totálisan szóba jöhet, hogy egyszerre lesz jó fogam és jó motorom. Érdekes, azt gondoltam volna, hogy a budapesti rendelők egyértelműen drágábbak, de egyáltalán nem. Sőt!

Találtam egy nagyon szimpatikus helyet, ahol az első konzultáció és állapotfelmérés ingyenes, tehát ha mégis azt mondanák, hogy komolyabb beavatkozásra lesz szükség, akkor is lesz időm felkészülni, mind lélekben és persze anyagilag is. Egyébként teljesen emberi áraik vannak, én azt hittem, hogy ezekért a kezelésekért komolyabban zsebbe kell nyúlni, de igazából egy fogtömés 10-20e Ft, a foghúzás is 10-25e Ft körül mozog és a komolyabb szerkezetek, mint a fogszabályzó vagy a teljes műfogsor sem kerülnek végtelen pénzbe. Emlékszem amikor drága megboldogult nagyikámnak csináltattunk műfogsort, hát micsoda pénz volt az akkoriban! Ugyanez igaz persze a testvérem fogszabályzójára. Felrakatni is egy kisebb vagyon volt és a folyamatos állítás és kontroll sem volt ingyen, nem szívesen adnám össze végül mennyi pénzt kellett ott hagyni rá. Aztán megérte? Megérte, volna, ha nem motorozna ő is és nem törte volna le a felső két metszőfogát jampizás közben… De ez persze már egy másik aspektusa a dolognak.

Fel is hívom őket, hogy mikorra kaphatnék időpontot, aztán meglátjuk. A honlapjuk alapján nagyon szimpatikusak és nagyon remélem, hogy fognak tudni segíteni a problémámon. Illetve azt is levontam azért konklúziónak magamban, hogyha valamivel már évek óta nem foglalkoztam, először nézzek utána és csak azután kezdjek el okoskodni vele kapcsolatban.